Sacred Elements & de Hoedsters

Lieve vrouwen,

vanuit het Ostara Medicijnwiel, eren we de 4 elementen die verbonden zijn met de verschillende stadia op ons levenspad. Aarde, Water, Vuur en Lucht krijgen een eervolle centrale en sacrale plaats op het terrein van het festival.

Het Sacrale Grootmoeder Vuur

Symbolisch wordt het vuur door de Hoedsters in de ochtend voor de start van het festival aangestoken en het blijft branden tot het einde van het festival. De Hoedsters dragen om de beurt zorg voor het vuur.

Hoedsters voor 2016 waren  Ann, Els, Francoise, Ilse, Malika, Veerle, Laetitia, Cindy en Christa

Het is een plaats waar je rustig kan zitten, genieten, tot jezelf komen, je even terug trekken om tot (innerlijke) stilte te komen, iets te laten bezinken of iets te verwerken. Er is altijd ruimte om te delen met een van de Hoedsters aan het vuur. Er kan ook gezongen of getrommeld worden, gebeden worden met het vuur. Het vuur is van oudsher een enorme helende en transformerende kracht. Vele inheemse culturen wereldwijd gebruiken het vuur bij ceremonies, rituelen, feesten…

Gewoon bij het vuur zitten en de vlammen observeren, geeft je inzicht, heling en rust.

Gun jezelf een moment bij het Sacrale Vuur tijdens het festival. Grootmoeder Vuur kan je kracht en steun geven… Er zal een grote mand kruiden staan, waarvan je naar eigen gevoel wat kan nemen en aan het vuur offeren. Kruiden dragen van oudsher een vrouwelijke energie, vrouwen zijn steeds draagster geweest van de aarde, kruiden, planten, de natuur… ook dát eren we tijdens dit festival. Onze verbinding met Moeder Aarde!

helena

 

Verhaal geschreven voor Veerle, in Gozo (Malta)

Hier op het vrouwelijke eiland Gozo (Malta), te midden van een natuur die oerkracht en de de vrouwelijke scheppende energie in haar meest pure vorm uitstraalt en waar de elementen aarde, water, vuur en lucht (wind) in een onwaarschijnlijk intense balans aanwezig zijn. Megalithische tempels waarin elke steen nog de herinnering draagt van oude Godinnenculturen…. gewoon door verbinding te maken, stil te staan en te luisteren, voel je de dragende energie van Moeder Aarde, haar scheppende kracht die je in overvloed mag ontvangen. 
In de tempels die de energie uitstralen van baarmoeders, priesteressen en vrouwen die wisten hoe ze hun hoofd aan hun hart en aan hun seksuele en intuïtieve centra konden geven, brandde het heilige vrouwelijke vuur constant. The Sacred Fire of Life was een vuur dat bewaakt werd door vrouwen en altijd bleef branden, het was een plek van heling en transformatie, continue gevoed door heerlijke droge kruiden, door verhalen en liederen…. Ik voel me met dit heilige vuur intens verbonden. Het is een eer deze grootmoeder energie als vuurvrouwen te mogen eren en te hoeden. Als een plek voor heling en transformatie, voor verbinding, om te delen en te zijn. Laten we haar respectvol eren en voeden, door kruiden, verhalen, liederen en stilte… 

 

Foto s Hoedster Lentefestival 2016

https://goo.gl/photos/g88sxAuyHkLN2Tyy6

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *